Напрежението в центъра на София ескалира! Яйца и червена боя полетяха

...
Напрежението в центъра на София ескалира! Яйца и червена боя полетяха
Коментари Харесай

Напрежението ескалира! Яйца и червена боя по сградата на Столичната община

Напрежението в центъра на София ескалира! Яйца и алена багра полетяха към постройката на Столична община в отбрана на Паметника на Съветската войска.

 

Столичният общински съвет взема решение през днешния ден дали да бъде изместен Паметникът на Съветската войска от центъра на София.

 

Докато Общинският съвет заседава пред постройката на кетството се организира митинг в отбрана на монумента. Политическите обединения „ Възраждане “, МИР, ЛЕВИЦАТА и „ Атака “ и техни симпатизанти считат, че тематиката с преместването на монумента не трябва да измества дневния ред на обществото.

 

Пред самия монумент в столицата има жива верига от хора, които желаят да го запазят от пренасяне или разрушение.

 

Във вторник членове на комисията по просвета в Столичния общински съвет гласоподаваха отчет, с който се разпорежда на кмета на София да изиска от страната да реалокира паметника от Княжеската градина в Музея за изкуството от интервала на социализма към Националната изложба или на различен държавен терен отвън централната градска част. Предложението беше подкрепено от ГЕРБ-СДС и " Демократична България ", а БСП напуснаха демонстративно съвещанието.

 

Паметникът е държавна благосъстоятелност, по тази причина общинските съветници би трябвало да вземат решение, с което да възложат на кмета да изиска от регионалния шеф ПСА да бъде изместен от Княжеската градина в Музея на социалистическото изкуство или да се откри различен държавен терен.

Комисиите по просвета и по архитектура в СОС към този момент утвърдиха предлагането за премахването на ПСА. " За " гласоподаваха съветници от Демократична България и от ГЕРБ. Предложението за пренасяне на паметника е на Демократична България. То е още от 2020 година. Демонтирането на монумента провокира сериозен публичен спор през последните години.

 

Очаквайте детайлности!

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !    
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР